A hónap könyve

Nógrádi Gábor: Segítség, állat!

(Ha nem bántasz, nem bántalak)

 

Hasonlóan az író korábbi művéhez (Segítség, ember!), ez a könyv is humoros formában szólaltatja meg a különböző állatokat. Szamár, hattyú, szúnyog, görény, cserebogár, ló, bálna, mókus, polip, csiga, pók és még sok egyéb állat szemszögéből mutatja be a világot, az embereket.
Kedvcsinálónak itt egy részlet a gorilla „beszédéből”:

„Elárulom a titkomat abban a reményben, hogy te nem árulod el az emberiség butább tagjainak. Úgy is mondhatnám: a bunkó többieknek.

A titok az, hogy a gorilla sokkal okosabb az embernél. Pontosabban: a gorilla okos.

Nem bennünket kellene emberszabású majmoknak nevezni, hanem titeket majomszabású embereknek, bocsánat!

Azt kérdezed, miért állítom, hogy a gorilla okosabb az embernél?

Tételem bizonyítékaként végezzünk el egy egyszerű összehasonlítást!

Hol él az ember?

Büdös falvakban, városokban, ahol a gyárak füstjétől és a gépkocsik kipufogógázától asztmás lesz a gyerek, a kivágott fák, kipusztított erdők miatt rossz a levegő, a szennyezéstől piszkosak a folyók, a hulladéktól pedig a tengerek.

Hol él a gorilla?

Sűrű erdőben, síkságon vagy hegyen, ahol tiszta a levegő, csend és béke veszi körül őt meg a családját, amíg nem jön az ember kiirtani az erdőt, vagy az orvvadász a puskájával.

Mit eszik az ember?

Nemtudommiből hamburgert, nemtudommiből műcsirkét, nemtudommibőltejet, csokit, halat, cukros üdítőt, satöbbit. Tartósítószer, adalék, műanyag, szemét – jó étvágyat!

Mit eszik a gorilla?

Reggeltől estig gyümölcsöt és növényeket: levelet, ágat, rügyet és fakérget. Egy felnőtt hímgorilla harmincnégy kiló növényt töm magába naponta. A hölgyek ennek a felét. Ezért olyan csinosak. Egyik sem több száztíz kilónál, miközben én majdnem három mázsa vagyok.”

 

Fedezd fel a könyvtárban!