Eötvös József Általános Iskola
Eötvös József Általános Iskola

Keresés
 

Let's go to Croatia

Irány Horvátország!

 

Az Eötvös József Általános Iskolában évek óta kiemelt szempont a diákközösségek megerősítése, a kortársi kapcsolatok, a közös tevékenységek pozitív hatásainak kiaknázása.

Épp ezért tavaly ősszel nagyszabású programba vágtunk bele: egy horvátországi általános iskolával alakított ki az iskola partnerségi együttműködést. Ezt a Comenius - Iskolai együttműködések című pályázati program keretében tudjuk megvalósítani.

A két tanéven átívelő program témája a hasonlóságok és különbségek felfedezése a kreatív művészeteken és a kommunikáción keresztül. Ebben partnerünk az eszéki Jagoda Truhelke Általános Iskola, hiszen ők az Eötvös József Általános Iskola testvériskolája (Budapest XIII. kerületének testvérvárosa Eszék). A két intézmény évek óta kapcsolatban áll egymással – a mostani és a következő tanévben a kapocs még szorosabb lesz.

A program vezetője Jánosházi Orsolya, az 5.b osztályfőnöke. Kiemelte, hogy a horvátországi kapcsolat legnagyobb hozadéka az lehet, hogy a diákok kapcsolatba kerülnek egy másik ország, egyben másik kultúra fiataljaival. Ebből a kapcsolatfelvételből rengeteget tanulhatnak: fejleszthetik angol nyelvtudásukat, kulturális nyitottságukat, megismerhetik egy másik nemzet hagyományait, ráadásul megtapasztalhatják az európaiságot, a demokráciát. Az iskolából májusban legalább 20 diák utazhat majd tíz napra Eszékre. A kiutazás során a 6-7. évfolyamos diákjaink foglalkozásokon vehetnek részt a horvát iskolában, megismerhetik Eszéket és Zágrábot, emellett bepillanthatnak egy-egy horvát család életébe – mindezek során pedig használhatják angol nyelvtudásukat.

Mindez nemcsak a diákoknak, hanem a pedagógusoknak is kihívás: tanárok és diákok közösen vesznek részt ebben a tanulási folyamatban az Egész életen át tartó tanulás program szellemében.

Reményeink szerint ez a 2012. szeptemberétől 2014. júniusáig tartó együttműködés nemcsak itt az iskolánkban érezteti majd a hatását! Szeretnénk néhány programmal a kerületi iskolákat is megszólítani.

A kétéves program alakulása nyomon követhető az Eötvös-iskola honlapján: http://www.eotvos.bp13.hu/Fomenu/comenius.html